Hal Rosner

View of flower shop exterior - daytime.

View of flower shop exterior - daytime.

View of flower shop exterior - nighttime.

View of flower shop exterior - nighttime.

Aerial view, the courtyard serves both the master and 2 bedroom apts.

Aerial view, the courtyard serves both the master and 2 bedroom apts.

View of interior courtyard – nighttime.

View of interior courtyard – nighttime.

View of living room in master apartment.

View of living room in master apartment.

View of library in master apartment.

View of library in master apartment.

View from master apartment balcony looking into the dining room.

View from master apartment balcony looking into the dining room.

View of master apartment main entrance looking out to the courtyard.

View of master apartment main entrance looking out to the courtyard.

Palladian-style presentation sheet with ground floor plan, 3rd floor plan, and front elevation.  Hand inked.

Palladian-style presentation sheet with ground floor plan, 3rd floor plan, and front elevation. Hand inked.

Palladian-style presentation sheet with 2nd floor plan and 2 sections cut through courtyard staircase. Hand inked.

Palladian-style presentation sheet with 2nd floor plan and 2 sections cut through courtyard staircase. Hand inked.

Palladian-style presentation sheet of site map with longitudinal section.  Hand inked.

Palladian-style presentation sheet of site map with longitudinal section. Hand inked.

Courtyard House

Miami is changing from a land-use based zoning code to a form-based one. With the initiative of Miami 21, a new planning system, the city is overhauling its land use and urban planning codes, with the goal developing Miami into a more pedestrian oriented city. A master plan was coordinated between 2 classes in anticipation of Miami 21. The focus of this plan was to study the development of mixed-use in traditionally residential areas and to determine the feasibility of a continuous pedestrian path along the city’s waterfront.

I was responsible for designing a mixed-use building as well as a waterfront green space. The challenge in these projects was to foster a sense of intra-community ownership while enhancing the surrounding community at large. The mixed-used building presented challenges because it had a dual parti wall condition, disabling neighboring interactions. Additionally, all of the student concepts had to be developed in close coordination with each other, in an effort to present a unified approach. All exterior details had to complement each other as all of the proposals were presented simultaneously.

The retail frontage, a flower shop, is a gift to the community. The larger apartment above contains a two-story library and across the courtyard there are two smaller apartment units. The internal courtyard, offering the residents a more intimate social opportunity, can be glimpsed through the street entrance and also through the windows of the flower shop.